Vriezenveen opgeschoond

Veel activiteiten binnen de afdelingen kunnen niet meer uitgevoerd worden maar individueel is natuurlijk nog veel nuttig werk te doen. Zo zijn in Vriezenveen een aantal mensen actief met het opruimen van zwerfafval. Hier een paar voorbeelden die als inspiratie kunnen dienen voor anderen.

Zaterdag 30 januari 2021 hielden Theo en Herma van de Werkgroep Vriezenveen Schoon een zwerfvuil-opruimactie. Tegenwoordig heb je hier allerlei soorten hippe benamingen voor zoals bijvoorbeeld trashhunting, plogging (jogging en plastic oprapen) of plandelen (wandelen en plastic oprapen). Er werd een deel van de Almeloseweg (in de buurt van de waterzuivering) en een deel van het industrieterrein bij Bakkerij Holland geschoond. Het resultaat mocht er zijn (of juist niet): 8 huisvuilzakken vol. Dit gebied hebben we aangemeld bij Supporter van Schoon en ons doel is dit gebied structureel schoon te blijven houden en verder uit te breiden.

Het Herman Jansenpark en Het Oude Kerkhof zijn ook al geadopteerde gebiedjes door leden van Vriezenveen Schoon. Als je een keer mee wilt lopen, dat kan! Maar pas op, het is superverslavend! Je kan ook zelf aan de slag met bijvoorbeeld maar 2 dingen per dag op te rapen (#2piecesaday) of 3 dingen per keer (#nurdreidinge). Er gaat een wereld voor je open op instagram. Kom in actie voor een schonere planeet! Tip: altijd een wasknijper en plastic zak bij je hebben voor het veilig oprapen van oa mondkapjes, het nieuwe zwerfafval. #zwerfafval #zwerfie #supportervanschoon #litterpicking #theoceanstartshere #mondkapjegeenzwerfkapje

Al jaren ergerde ik me scheel aan al het zwerfvuil aan het stukje Hoofdweg tussen de Schotten en de bebouwde kom van Vriezenveensewijk. Ik kom er vaak langs, en langs het fietspad liggen dan de resten vooral van wat de jeugd zoal consumeert. Vanuit school de winkel in, en dan hebben ze het hier ongeveer op. Nu kun je je blijven ergeren, maar ik heb tijd genoeg om er een keer langs te lopen en op te ruimen. Ik heb dit stukje weg officieel geclaimd bij Nederland Schoon.

De eerste keer was één grote vuilniszak nog niet voldoende voor de blikjes, flesjes en chipszakken. En: nieuw in het sortiment, de zwerfkapjes! Het is niet eerlijk, alleen de jeugd de schuld te geven, want ook aan de overkant van de weg lag van alles. En dat zal er toch vooral vanuit de rijdende auto terechtkomen. Dus op een ochtend ook hier een keer langs, maar dat werd hard werken. Niet alleen in de berm, maar vooral in de sloot lag troep. Van hetzelfde als hiervoor genoemd, met ruim honderd blikjes. Hier wordt het je duidelijk, waar Red Bull het geld vandaan haalt om Max Verstappen aan het rijden te houden. Maar ook flessen, rokerijverpakkingen, en verder blijkt de invloed van McDonald’s zich tot hieruit te strekken. Er lag ook van alles wat misschien van een aanhanger is gewaaid, als tempex, zakken van bouwmaterialen en andere lappen plastic. En twee bijzonder bijvangsten: een tas met een trainingsbroek en een trui, en een opengebroken minikluisje.

Het resultaat van nog geen kilometer berm en sloot zie je op deze foto.De vondsten bestonden uit onder andere een opengebroken kluisje, een tas met sportkleding en … méér dan 100 blikjes. RESULTAAT: ZIE FOTO BOVEN (Dinsdag 26 januari Geert Euverman)

Woensdag 3 en vrijdag 5 februari werden door Herman Stevens de bermen, sloten en bosranden langs de Oude Hoevenweg ter hoogte van de faunapassage geschoond. Hier veel blikjes, flesjes, chipzakjes, sigarettenpakjes, de eerste mondkapjes en oud vuil uit de bosranden. Dit wegdeel wordt jaarlijks meerdere malen geschoond door vrijwilligers van de paddenopvang. Resultaat deze keer: 3 zakken vol! (zie foto hier boven)

De laatste weken zagen we al vaker individuele acties langs wegen en fiets/wandelpaden. Meest in een groepje van twee, zowel jong als oud. Met een zak en een prikker of grijper. Duim om hoog voor dit soort spontane acties.

Het blijft echter extra werk achteraf. Gewoon niets onderweg van je afgooien, maar gewoon in de afvalbak thuis of ergens onderweg!