Opknapbeurt oeverzwaluwwand

Op bedrijventerrein Oosterweilanden, aan de rand van het gelijknamige zonnepark, zijn twee kunstmatige zwaluwwanden geplaatst. De natuurlijke nestgelegenheid van de Oeverzwaluw zijn steilranden van bijvoorbeeld beekoevers. Maar ook door menselijke activiteiten ontstane gronddepots gebruiken ze graag, zoals afgravingen en zandwinningen. Maar natuurlijke beekoevers zijn tegenwoordig heel zeldzaam, en gronddepots zijn niet betrouwbaar. Als de grond moet worden gebruikt worden ze immers afgegraven: een knap onzekere kraamkamer. Al jaren wordt daarvoor met succes een alternatief gebruikt: betonnen wanden met voorgeboorde gaten, aan de achterkant aangevuld met zand. Dat werkt uitstekend. In het prachtige landgoed De Dannenkamp in Hoge Hexel van Ben Tilanus staat sinds 2011 ook zo’n wand. Hier zijn jaarlijks gemiddeld een kleine vijftig van de nestgaten in gebruik. Een jaarlijks overzicht van De Dannenkamp met de resultaten is te zien via deze link.

Wand met planten wel mooi, maar niet voor de zwaluwen geschikt

In het afgelopen jaar is één van beide wanden, aan de oostzijde, al mondjesmaat door de zwaluwen gebruikt. De wand aan de westkant zag er ook prachtig uit, met plantengroei uit de gaten, maar dat maakt ze ongeschikt voor de nestbouw. In de oostwand waren minstens vijf bewoonde nestgaten, en er vlogen tot wel dertig zwaluwen er voor. In andere gaten werd ook wel een poging gedaan, maar niet doorgezet. De leemhoudende grond waarmee ze waren gevuld was veel te hard. De KNNV heeft dan ook met een aantal vrijwilligers alle gaten uitgeboord, en met een geschikter soort zand weer aangevuld. Ook de al gebruikte: Oeverzwaluwen willen elk jaar opnieuw hun nestholte graven. De gemeente leverde een kleine bijdrage in de kosten voor de aanschaf van materialen. Wethouder Martha van Abbema kwam even kijken bij de werkzaamheden, en liet tevreden weten erg blij te zijn met deze activiteit. Ze bedankte de vrijwilligers dan ook met hun bijdrage aan een duurzaam bedrijventerrein Oosterweilanden.

De vrijwilligers van de KNNV Vriezenveen aan het werk.

Bij dezen doet de KNNV meteen een oproep. Afgelopen zomer zijn we al eens op het zonnepark geweest voor een eerste indruk van de ecologische toestand. Een verslag hiervan staat in de nieuwsbrief nummer 7. Het zou zeer de moeite waard wezen, hier eens goed te inventariseren. Niet alleen binnen de afrastering, maar met de omringende zeer kruidenrijke omranding, en natuurlijk dan ook de vijver met de zwaluwwanden. Een project met waarschijnlijk een heel brede soortensamenstelling! Zo zijn binnen het raster al Patrijzen waargenomen, maar ook Gele kwikstaarten. De ruige buitenrand en de vijver garanderen nog meer afwisseling. Wie hier wel aan mee wil doen, kan zich melden via dit mailadres. Geef even aan waar je belangstelling naar uitgaat: flora, vlinders of andere insecten, en natuurlijk vogels. Een unieke kans, om het zonnepark ook eens van de binnenkant te bekijken!