Faunapassage weer gereed voor het trekseizoen

Dinsdag 7 februari 2023,

Het was vandaag prima weer om de handen eens flink uit de mouwen te steken. Een mooie heldere en zonnige dag ging het worden. Temperatuur 4 graden onder nul en geleidelijk opkruipend naar 4 graden boven nul. De parkeerplaats vulde zich al snel met auto’s en rond 9 uur stonden we met wel 14 man rond Herman Stevens geschaard. Hij had een mooi lijstje met klussen opgesteld met wel 12 aandachtspunten zoals: schoonmaken inritroosters en ingangen tunnels, afval langs de weg opruimen, houten balken van de infohoek schoonmaken met water, wilde bloemenperken gereedmaken voor inzaaien, enz.  Na de uitleg over het te verrichten werk werd het gereedschap uit de kar getrokken en gingen we enthousiast aan het werk.

Blad langs de HDPE-wand, de zwarte opstaande kunststofrand voor geleiding van de padden naar de tunnels, werd weg geharkt. Met krammen werd de wand hier en daar weer stevig vastgezet, werd zand en blad in de tunnels zoveel mogelijk naar buiten gekrabd, de braamstruiken werden teruggesnoeid… Natuurlijk regelmatig even leunen op een schep of hark om bij te komen of wat te praten. Het sociale aspect is ook belangrijk. Voor we het in de gaten hadden was het al weer koffiepauze met een traktatie erbij (er waren twee jarigen de afgelopen weken). Lekker wat bijpraten rond de gereedschapswagen waarvan het deksel even als bar werd gebruikt. Wilde appeltjes en mandarijntjes erbij voor wie het wilde. Mooi was dat Gerrit Schepers ondanks zijn rugklachten nog even kwam kijken.

Na de pauze bleek een groot deel van de klussenlijst al gedaan. Vele handen maken dus licht werk! De info zithoek moest nog worden geborsteld en ongeveer 4 vuilniszakken met bermafval en uit de bloemenstroken verzameld puin werden klaargezet om door de gemeente opgehaald te worden. Enkele andere klussen werden nog verder afgerond. Wat de fauna aanwezigheid betreft: er werden 2 kikkers, koolmezen en 1 roodborst gespot. Verder werden een boomklever en specht gehoord. Waarschijnlijk was er wel meer te zien geweest maar ja, als je aan het werk bent…

Rond half 12, na het maken van een groepsfoto, konden we tevreden op weg naar huis. Het zag er allemaal weer piekfijn uit! Onderhoud blijft heel vaak een onderschat of vergeten zaak, maar is, zoals ook deze morgen blijkt, essentieel voor de goede werking van de faunapassage. Nu kan en mag de voorjaarstrek van padden, kikkers en salamanders wat ons betreft wel beginnen!

André