Hunenborg en Agelerbroek

Het kanaal Almelo – Nordhorn, we zijn er vaker geweest met de vereniging. Ditmaal naar een stukje met een al heel oude historie, en naar een grotendeels ontoegankelijk stuk natuur.

De Hunenborg, een heel oud verdedigingswerk, waarvan de geschiedenis in nevelen is gehuld. Hier is de laatste jaren veel gedaan om het oorspronkelijke beeld weer zichtbaar te maken. Er is veel hout verwijderd, grachten zijn schoongemaakt. Buiten de historie is het ook een mooi stukje natuur, waar bijvoorbeeld Boomkikkers het naar hun zin hebben.

Agelerbroek is een heel ander verhaal. Het is een Natura 2000 terrein, voor het grootste deel bestaand uit moerasbos. Voor de doorzetters een uitdaging om er een eindje in door te dringen. Maar dat is het nog niet eens zo lang: het is er nu wel heel nat, maar er liggen nog structuren in van toen ze in gebruik waren als hooilandjes. De hoogste en dus droogste zijn dat nog steeds, en die kunnen we bekijken. Hier komen de floristen aan hun trekken: schraal grasland met bijvoorbeeld Hondsviooltje, Vleugeltjesbloem, Bleke zegge en Schraalland – paardenbloem. Daar horen dan vlinders bij als Bont dikkopje, en in de bosrand Grote weerschijnvlinder en Kleine ijsvogel. Vanuit het bos zingen een keur aan vogels, met altijd kans op een Wielewaal, of een Grote gele kwikstaart langs de beek. Voor de Houtsnippen die hier broeden, moet je dan in de schemer een keer terugkomen.

Houdt met de kleren rekening met mogelijk hoog nat gras, en als we een beetje pech hebben met muggen. Lange broek en hemdsmouwen zijn dan wel lekker, en vergeet de Deet niet.

Deze excursie gaat zonder corona beperkingen gewoon door!

Datum & tijd
za 14 mei 2022 van 8:00 tot 12:30
Vertrekplaats

Manitobaplein Vriezenveen